CPR M.E.D.

Centrum pro rodinu M.E.D.

Recepty

Prima recept z jablíčkové slavnosti od vítězky Marcely:

JABLEČNÉ  OBRÁCENÉ  ŘEZY
 
Suroviny:  4 jablka strouhaná nahrubo
                rozinky, ořechy, skořicový cukr

Těsto:   4 vejce, 4 lžíce cukru, 4 lžíce oleje, 4 lžíce polohrubé mouky
            1 prášek do pečiva 


Postup: Do pekáčku si dáme pečící papír, který pomažeme trochou oleje.
            Papír by měl trochu přečnívat, aby se to dalo vyklopit. Na to dáme 
            strouhaná jablka, skořicový cukr, ořechy, rozinky a zalijeme to
            ušlehaným těstem. Dáme zapéct a po vychladnutí vyklopíme a               ozdobíme čokoládou, šlehačkou....

                                                                     přeji Dobré chutnání:-)))


Další fajn recept od Jitky Hanušové ze soutěže ve zpívání Cherubínek:

KAKAOVNÍK

30 dkg hladké mouky
20 dkg cukru
10 dkg másla
4 dkg kakaa
prášek do pečiva
3 lžíce oleje
1/4l mléka
1 vejce

Vypracovat těsto, péci dle potřeby.

Poleva: 5 dkg másla rozehřát, přidat 12 1/2 dkg cukru moučka, 1 1/2 lžíce kakaa, 1 1/2 lžíce horké vody.


HOUSKOVÝ KNEDLÍK domácí (Bažantovi)

Do mísy dáme hrubou mouku dle potřeby, přidáme 1 nebo 2 vejce a přidáme mléko, aby těsto bylo dostatečně tuhé. Dokonale hněteme, aby se do těsta dostalo co nejvíce vzduchu, můžeme přidat malinkou špetku soli. Nakonec přidáme usmaženou, na kostičky nakrájenou, housku. Vytvarujeme šišky a vaříme v osolené vodě cca 20 minut (konzistenci knedlíku kontrolujeme špejlí).


VÁNOČNÍ PERNÍČKY (Zdražilovi)

těsto:
400g hladké mouky
75g Hery
2 vejce
140g práškového cukru
2 lžíce rozpuštěného medu
1 kávová lžička jedlé sody
7 tlučených hřebíčků, 1 kávová lžička anýzu, 1/2 kávové lžičky skořice, špetka badyánu (nebo tři kávové lžičky perníkového koření)
2 lžíce kakaa

Těsto dokonale vypracujeme, až je medově lesklé. Přes noc necháme v lednici odpočinout. Druhý den vyválíme na 1/2cm tlustou placku a vykrajujeme tvary. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (180 °C) 8 minut. Čerstvě upečené ihned za horka potřeme ušlehaným vejcem.


TATÍČKOVO CUKROVÍ / MASARYKOVY PLACIČKY (Bažantovi)

20 dkg hladké mouky
14 dkg másla
6 dkg cukru
1 lžička kakaa
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček lískových oříšků

Oříšky namočíme přes noc do vody nebo do rumu. Druhý den vypracujeme těsto ze všech ingrediencí a přidáme do něj vodou nebo rumem nasáklé oříšky; těsto zabalíme a dáme přes noc opět do lednice. Další den z těsta rukou rozválíme válečky (o průměru jako mince 10 Kč) a ty rozkrájíme na 1 cm silné placičky/kolečka; v mírné troubě pečeme cca 10 min (pozor - nepřepékat, aby z toho nebyly sušenky!); z trouby vytáhneme, necháme dojít a obalujeme v moučkovém cukru.


ŽLOUTKOVÉ ŘEZY - VÁNOČNÍ MĚSÍČKY (Bažantovi)

21dkg másla
21dkg cukru
ušleháme

přidáme 21dkg mletých oříšků, 11dkg hrubé mouky a z 5 bílků sníh.
Těsto rozprostřeme na plech - upečeme - ještě horké poléváme polevou:
22dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 5 žloutků - utřít.

Krájíme, až poleva ztuhne, nejlépe větším kolečkem, z kterého ukrojíme dalším kolečkem oblouček. Krájíme stále za sebou (minimální odpad). Vzniknou tak měsíčky.


VANILKOVÉ ROHLÍČKY (Bažantovi)

20dkg mouky
15dkg másla
5dkg cukru
5dkg mletých oříšků

Vše spojíme a tvoříme rohlíčky. Pokud se drolí, přidáme žloutek (nedoporučuji, rohlíčky potom nejsou tolik křehké). Upečené (cca 9 min ve středně vyhřáté troubě) obalujeme v pudrovém cukru, do kterého jsme přidali tlučenou vanilku nebo vanilkový cukr.


VINNÉ PEČIVO (Bažantovi)

28kdg hladké mouky
28dkg másla
10dkg mletých mandlí
2 žloutky
6 lžic bílého vína
špetka soli

Vypracujeme těsto a necháme 1 hod. odpočinout (nejlépe přes noc v lednici, jako každé vánoční těsto). Vyválíme a vykrajujeme různé malé tvary. Pečeme při 170°C cca 12 min. Obalujeme v moučkovém cukru.


LETNÍ VAŘENÍ S DITOU ŠŤASTNOU

Zeleninová polévka s červenou čočkou

Ve vodě (či vývaru) povaříme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky (celer, petržel, mrkev a pórek); přidáme sůl a kmín; nakonec přidáme červenou čočku, kterou jsme chvíli předtím povařili.

Bulgur se zelnou omáčkou a šejtan

Bulgur uvaříme dle návodu na obalu. Omáčka: na oleji osmahneme cibulku (můžeme přidat bobkový list a nové koření), přidáme najemno nakrouhané zelí a dusíme doměkka; potom přidáme toffunézu či smetanu, olej, ocet, sójovou omáčku a jablečný koncentrát; vše rozmixujeme.
Šejtan: Smícháme lepek se špaldou nebo pšeničnou moukou v poměru 2:1; přidáme vodu dle potřeby a necháme odstát; z těsta potom vytvoříme placičky cca 10 cm velké, ty povaříme v zeleninové polévce dokud nevyplavou na povrch a potom smažíme na pánvičce s trochou oleje.

Sladké kuličky z Mišutky a kokosu

Smícháme jedno balení Mišutky (koupíme ve zdravé výživě) s jedním balením strouhaného kokosu, přidáme vodu dle potřeby a jablečný koncentrát dle chuti. Vytváříme kuličky cca 2 cm v průměru, které nakonec obalíme v kokosu.

Koření gomasio

Sezam upražíme dozlatova. Potom jej v misce rozetřeme, přidáme sůl (poměr 1:14 pro děti, 1:21 pro dospělé).

 

 
Centrum pro rodinu M.E.D., Tyršova 380, 513 01 Semily člen Sítě mateřských center, držitel certifikátu Společnost přátelská rodině (c) CPR M.E.D. Semily